زيبايي شرقي و مسأله دماغ!





سرزمين من سرزمين عجايب و غرايب بسياري است يكي از آنها هم حكايت جذاب و خواندني جراحي زيبايي است و اينكه ظاهراً زيبا بودن در اين سرزمين براي بعضي‌ها از نان شب هم واجب‌تر است. به همين علت هم هست كه از ميان رتبه‌هاي اول كه تاكنون در رشته‌هاي عذاب‌آوري چون آمار تصادفات و اعتياد و... در دنيا داريم از بابت تقاضا براي جراحي بيني و زيبا شدن‌هاي زوركي در دنيا شايد ايران اول است اگر باور نمي‌كنيد بهتر است حرف‌هاي دكتر سوادكوهي متخصص گوش، حلق و بيني را با هم بخوانيم.

مساله ژنتیک

اولين مساله در زمينه جراحي بيني مساله نژاد، ارث و ژن است. مردم كشورهاي اروپايي كه داراي بيني‌هاي باريك و متناسب هستند كمتر به عمل جراحي دست مي‌زنند و برعكس كشورهاي عربي، تركيه، ايران و مهاجرين مقيم كشورهاي اروپايي و آمريكا كه به صورت ژنتيك داراي بيني‌هاي بزرگ و گاهي نافرم هستند به‌خاطر تناسب فرم صورت به جراحي پلاستيك روي مي‌آورند. مساله اقليمي و فرهنگي نيز از ديگر عوامل تقاضا براي انجام جراحي پلاستيك روي بيني است. مثلاً در مناطقي كه اكثر افراد كشاورزند و به فعاليت‌هاي بدني اشتغال دارند، كنترل زيادي روي كودكاني كه از نظر جسماني آسيب‌پذيرند صورت نمي‌گيرد و در اثر بعضي ضربات زمين‌خوردگي انحراف‌‌هايي در بيني به‌وجود مي‌آيد كه مريضي به دليل مزاحمت‌هاي تنفسي و مسائل و فرصتي كه در زندگي شخصي و روابط اجتماعي‌شان تاثير منفي به‌جا مي‌‌گذارد و نيروي جسماني‌شان را كاهش مي‌دهد، بدون در نظر گرفتن سن مجبور به عمل جراحي هستند. همچنين ضرب و شتم‌هاي ناشي از دعواهاي خياباني يا افرادي كه در اثر برخي بيماري‌ها مثل كيست‌هايي كه در بيني به‌وجود مي‌آيد و تغيير فرم‌هايي كه با انگشت كردن در بيني مخصوصاً در مناطق خشك كه اغلب آن را زين اسبي مي‌نامند وضعيت يكسان بوده و عمل جراحي ضروري تشخيص داده مي‌شود.

چشم و همچشمی

اما دسته ديگر كه نه بيني بزرگ دارند و نه بيماري خاصي گرفته‌اند به‌خاطر چشم‌ هم‌چشمي مسائل رواني و ميل به زيبايي دست به عمل جراحي مي‌زنند كه در مورد اين دسته ما محدوديت سني داريم و سن تعريف شده از نظر علمي 18 سال تا 65 سال است البته در سنين بالا چنانچه بيمار مشكلات قلبي، عروقي، خوني و بيهوشي نداشته باشد محدوديت نداريم ولي اصولاً به دليل شل بودن پوست و عضلات و ترميم ديرهنگام مراجعه در اين سن بسيار محدود است و اين درحالي است كه در سنين كمتر از 18 سال تعداد متقاضي به مراتب بيشتر است. اين گروه كه در سال‌هاي اوليه اكثراً زن‌ها بودند در حال حاضر مردها نيز به آن اضافه شده‌اند طوري كه تعداد مردها با زن‌ها برابري مي‌كند.

مثل هنرپیشه ها

اينكه بيني من شبيه فلان هنرپيشه نشده و جذابيت بيني فلان خواننده را ندارد مشكلي است كه بعد از عمل جراحي اين گروه و پزشك جراح را درگير و به دادگاه مي‌كشاند. دكتر سوادكوهي معتقد است مريض بايد در مرحله اول دليل عمل را حل كرده باشد و با در نظر گرفتن ساير عناصر تشكيل‌دهنده صورت، تصميم به عمل بگيرد و متعاقب اين مساله بيمار بايد قبلاً به وسيله روانشناس بررسي شود. خودش را بشناسد علت عمل را بداند و بعد پيش چند جراح متخصص، ويزيت شود. جراح بايد تمام عوارض و ناراحتي‌ها و مشكلات احتمالي را براي متقاضيان بازگو كند و تعهدات قانوني را از بيمار بگيرد و متقاضي بعد از آگاهي، پزشك جراحش را انتخاب كند.

علم راینولوژی

دكتر محسن نراقي ديگر متخصص جراحي بيني، عمل زيبايي را از ديدگاه يك رانيولوژيست بررسي كرده و مي‌‌گويد: يك رانيولوژيست وقتي به بيني نگاه مي‌كند هم كاركرد آن را در نظر مي‌گيرد هم ظاهر آن را. از نظر علم رانيولوژي عملكرد بيني نبايد فداي مساله زيبايي بيني شود به‌طوري كه افراد، تنفس طبيعي را از دست بدهند و از رسيدن اكسيژن كافي به بافت‌هاي بدن محروم شده و دچار اختلالات كمبود خواب شوند از اين‌رو رانيولوژي بيني نه‌تنها در سلامت فرد بلكه در روابط اجتماعي افراد هم تاثيرگذار است. بنابراين در روش‌هاي جديد به‌جاي برداشتن بافت‌ها و كوچك كردن بيش از حد بيني سعي مي‌شود با تغيير شكل مناسب بافت‌ها شكل طبيعي بيني متناسب با چهره و با حفظ عملكرد تنفسي براي افراد ايجاد شود. بنابراين در روش‌هاي جديد سعي مي‌شود ميزان برداشت‌ بافت‌ها به حداقل برسد تا از فروافتادگي پرده‌هاي بيني و تورفتگي بيش از حد كناره‌هاي بيني جلوگيري شود چرا كه برداشتن غضروف‌هاي حمايت‌كننده بيني منجر به فروافتادگي ديواره‌هاي بيني و بسته شدن دريچه‌ها مي‌شود. روش‌هاي جديد با تقويت حمايت اسكلتي بيني به‌جاي تضعيف اسكلت غضروفي بيني سعي در نگاهداري راه طبيعي تنفس دارد.

مدل های بین المللی

دكتر نراقي تاكيد مي‌كند متقاضيان براي اينكه عوارض جراحي‌هاي پلاستيك را به حداقل برسانند اولاً بايد در انتخاب جراح بسيار دقيق و حساس باشند و هرچه در اين زمينه كه با سلامتي‌شان ارتباط مستقيم دارد وسواس بيشتري داشته باشند عمل موفقي خواهند داشت و جراحاني را انتخاب كنند كه اولاً صاحب دانش، تجربه و مهارت كافي باشند و دوماً آگاهي كامل به فيزيولوژي بيني داشته و در مرحله بعد توقعات منطقي از عمل جراحي بيني داشته باشند. لازم به ذكر است جراحان ايتاليايي، آمريكايي، تركيه‌اي و مصري در زمينه جراحي بيني داراي تبحر و علم بالايي هستند.
منبع: www.birtak.com